19 November 2008 - Resipi Cucur Bawang

Bahan2:
4 senduk tepung
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
5 sudu teh ikan bilis halus
3 sudu teh cili boh
1 sudu garam
1 sudu kecil ajinomoto
1 sudu kecil kunyit
1 cawan air

Cara2:
1. Kupas kulit bawang merah dan bawang putih dan blender.
2. Masukkan semua bahan2 ke dalam bekas.
3. Aduk sehingga sebati.
4. Panaskan minyak dan masukkan cucur ke dalam kuali menggunakan senduk.
5. Bila dah agak kuning kecoklatan, angkat dan hidangkan.

*hidangan untuk 4 orang

Makan cucur ni cicah dengan sos cili. Tapi kalau ada kuah kacang lagi best. Sebenarnya aku dapat idea nak buat cucur ni pasal si kaa tu ada kuah kacang lebih. Tu pun baki dari raya hari tu, tak abis lagi. Aku pun mengarang la kira2 resipi nak buat cucur ni. Bukannya hafal sangat pun, kalau nak buat tu pun pakai agak2 je apa nak letak. Nak buat cucur ni memang simple, tapi sedap gler.. tak tau la kalau tak sedap,tapi kalau pada aku sedap,hehe ;)

No comments: